• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка

200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка

2014-03-12

/Files/images/20140312_154839.jpg

Кожна нація, якій пощастило відкрити і висловити свою творчу ідентичність, своє глибинне самопізнання, національну культуру, осягнула це могутнім словом свого національного пророка. Серед тих щасливих, обраних народів є і ми, українці. Поляки дістали Міцкевича, німці – Гете, англійці мають Шекспіра, італійці – Данте. Росія гордиться своїм Пушкіним, а ми, українці – Тарасом Шевченком. Він, безсмертний Тарас, для нашого народу – явище унікальне, неординарне. Тому все, що з ним пов’язане, дороге нам і рідне.

Творчість Шевченка - це книга буття українців, наша візитна картка.

Гаряча любов до знедоленого рідного краю звучить у кожному слові, кожному рядку його творів. Поет прекрасно знав і розумів душу українського народу, а тому закликав:

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине…

От де, люде, наша слава,

Слава України!

2014 рік – проголошено Роком Тараса Шевченка.

9 березня 2014 року український народ відзначив 200 років від Дня народження Великого Кобзаря - людину, яка не тільки мріяла про нашу незалежність, а й усе своє життя поклала на вівтар цієї мети, яка засвідчила перед усім світом могутність українського народу, могутність нашої нації, її духовне коріння і славу.

Його поетична спадщина надзвичайно багата, і 12 березня в школі-інтернаті відбувся конкурс читців-декламаторів «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття…», таким чином ми засвідчили велику повагу і любов до легендарного поета і його творчості. В цьому конкурсі брали участь по одному представнику від кожного класу. А, оскільки, це був конкурс, то було і компетентне журі:

Бобровник В.П. – вихователь

Гузєва В.П. – бібліотекар

Радченко Н. – голова навчально-інформаційного центру «Країни дивосвіт»

Між поетичними блоками слухачам була запропонована вікторина за біографією та творчістю поета. «Найкращі шевченкознавеці!»:Гутко А., Доленко А., Можорівський Р., Шаталов В.

Всі учасники конкурсу отримали солодкі призи, але журі виділило 5 переможців, яких нагородили ще й почесними грамотами:

1. Касторних д.

2. Артюх А.

3. Сахнюк А.

4. Окіпна С.

5. Гутко А.

Шкільним бібліотекарем також була створена виставка літератури, як видань самого Т. Шевченка, так і про нього під назвою «Довіку насущний».

Ім’я Т. Шевченка стало символом нашого народу. Його вірші вишиті на рушниках. Його «Кобзар» лежить поруч із Біблією. Доля переслідувала Т. Шевченка в житті, скільки лиш могла, та вона не зуміла перетворити золото його душі на іржу, а його любов до людей на ненависть і погорду.

Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише після смерті – невмирущу славу і все розквітаючу радість, яку з мільйонів людських сердець все заново пробуджують його твори.

/Files/images/20140312_155026.jpg

/Files/images/20140312_153703.jpg

/Files/images/20140312_153602.jpg

/Files/images/20140312_152636.jpg


Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi